Reset Filters
Close
Close
Event Info

About

Pe 8 iunie, Energynomics organizează cel mai important eveniment al verii pentru industria energetică din România: Energy Strategy Summit 2021.

A 7-a ediţie a summitului reuneşte cei mai influenţi decidenţi din industria energetică din România, de această dată în format VIDEO CONFERINȚĂ ONLINE, pentru o analiză a strategiilor naționale, europene şi corporative – după reușita edițiilor din 2020, 2019, 2018, 2017, 2016 şi 2015.

Industria energetică a apărut ca un sector de activitate printre altele și a devenit rapid una dintre zonele esențiale pentru orice economie. Până într-acolo încât vreme de decenii am anticipat creșterea economică dintr-un an pe baza evoluției consumului de energie.

De câțiva ani, consumul energetic s-a decuplat de creșterea economică. Ambiția anilor care vin este să mai rupem una dintre legăturile tradiționale: o economie performantă înseamnă confort și securitate în plan social, cu un impact considerabil asupra mediului.

Tehnologiile noi, dorința cetățenilor, preluată în politicile publice, mecanismele financiare – toate sunt aliniate pentru ca în următoarele decenii să avem societăți prospere și sigure, fără afectarea mediului înconjurător.

Deși în continuarea i se recunoaște rolul său esențial, energia tot mai puțin tratată ca un sector de sine-stătător – mai ales în politicile și strategiile trans-naționale. Recunoscută ca având rol strategic, energia electrică și purtătorii de energie (gaze naturale, petrol, hidrogen) sunt tratați ca mărfuri, obiect de tranzacție în piețe libere și interconectate regional. Dincolo de statisticile naționale sau globale, eficiența energetică este relevantă la nivel micro (cetățeni sau companii) doar în măsura în care contribuie la performanța economică și confortul pe care ni le dorim. De la “’țării cât mai mult cărbune” – altfel spus, energie cu orice cost –, am ajuns astăzi la “orice tehnologie care respectă condiții stricte de mediu și este fezabilă din punct de vedere financiar”. În fine, de la mari unități cu producție centralizată și linii de distribuție de interes strategic, ne pregătim de mici producători locali, cu generare intermitentă, a căror integrare sigură în sisteme naționale și continentale se va baza pe tehnologii digitale, cu decizii automate luate în cea mai mare parte a lor de inteligență artificială.

Toate acestea vorbesc despre o macro-tendință în care este prinsă și România – integrarea sistemelor și unităților energetice în producția economică și în consumul aferent unei societăți prospere și atente la calitatea vieții (protecția mediului, confort individual, sănătate și comunicare generalizată).

În ce fel se manifestă această macro-tendință în România anului 2021? La ce ne putem aștepta pentru anii viitori? În ce fel se schimbă / trebuie să se schimbe abordările jucătorilor tradiționali din sectorul energetic? Ce tipuri de noi actori apar și vor apărea în sectorul energetic? Care sunt zonele de graniță, în care energia se întâlnește și se transformă prin întâlnirea cu alte domenii de activitate?

Energy Strategy Summit 2021 va reuni peste 20 de vorbitori – înalţi oficiali din Guvern şi din autorităţile de reglementare, manageri de top ai marilor companii, reprezentanţi avizaţi ai asociaţiilor profesionale, experţi români şi străini din mediul academic şi universitar.